cryptobelegging

Alle Bitcoin en Crypto informatie voor jou verzameld!

Bitcoin

De Bitcoin is de moeder van alle cryptomunten. Alle andere munten worden dan ook altcoins genoemd. Altcoins betekent “alternatieve munten”. Alles valt en staat dus met de koers van de Bitcoin. Stijgt deze koers dan stijgen de andere munten vaak ook mee en vica versa.

In 2009 kwam de Bitcoin op de markt. Grondlegger en bedenker van deze munt is Satoshi Nakamoto. Niemand weet wie hij letterlijk is want deze naam is pseudoniem. Op 12 januari in het jaar 2009 werd door deze Satoshi de eerste transactie gedaan. Er werden 10 BTC overgemaakt naar computerprogrammeur Hal Finney. Van het lanceren van bitcoin in 2009 tot aan zijn dood in 2014 werkte hij aan het verbeteren van het Bitcoin protocol. Ook hij wist niet wie Satoshi Nakamoto was. Zij communiceerden enkel via e-mail.

Op 23 april 2011 laat Satoshi voor het laatst iets van zich horen. Van de ene op de andere dag verdwijnt hij, om vervolgens niet meer terug te keren. Hij vertelt in een mail aan programmeur Mike Hearn dat het project ‘in goede handen’ is. Dit is het laatste wat de community hoort van Satoshi. En tot op de dag van vandaag is zijn of haar identiteit onbekend.

Maar eigenlijk is dit ook niet erg. Het bitcoin project is decentraal. Iedereen heeft een gelijke stem in het verbeteren van het bitcoin protocol. Satoshi Nakamoto heeft zich waarschijnlijk bewust teruggetrokken, om te voorkomen dat hij als het centrale figuur van bitcoin wordt gezien.

Alle transacties die worden gemaakt worden opgeslagen in een één groot grootboek. Dit wordt ook wel de blockchain genoemd. In de blockchain kun je alleen onderaan informatie toevoegen. Je kan dus wel dingen wijzigen, maar het verleden blijft staan. Iets uit het verleden kan maar door een iemand tegelijkertijd worden ‘gebruikt’, en dat is voor iedereen zichtbaar. Dat heeft als voordeel dat je verplicht wordt eerlijk te zijn, want het is erg duidelijk als je probeert iets uit het verleden te veranderen.

Maar hoe werkt de blockchain dan precies? Hieronder een duidelijk filmpje over hoe de structuur nu precies in elkaar steekt.